Hulp bij aanbestedingen - laurentius kwartier

Tender

Tendermanagers zijn constant bezig met aanbestedingen. Vaak wordt er vanuit de uitvraag gesteld dat deze ingediend moet worden in een losbladig systeem. Maar er zijn gelukkig ook opdrachtgevers die géén eisen stellen aan hoe het wordt ingediend. En dat is een mooie kans voor jouw bedrijf om op te vallen met een originele manier om de tender te presenteren!

Enkele voorbeelden

Als je kiest voor wat origineels valt jouw tender meer op en maak je meer kans dat de opdrachtgever voor jouw indiening gaat. Zo simpel is het nu eenmaal. En er is veel mogelijk, hieronder het topje van de ijsberg:

1. Tender met busschroeven

Dit is een losbladig systeem dat bestaat uit een rug, die doorloopt in een achterkant. Het geheel wordt bij elkaar gehouden met busschroeven. Dit geeft een robuste uitstraling.


Tender met busschroeven

2. Tender als kladblok

In plaats van een ordner kan je ook kiezen om de tender in te dienen in de vorm van een kladblok. Dit kan bijvoorbeeld leuk zijn als het nog geen definitieve indiening is, maar een voorinschrijving. Daarmee laat je zien dat de stukken nog in conceptfase zijn.


Kladblok

3. Japans ingebonden Tender

Een eeuwenoude manier van inbinden is gewoon met naald en draad. Wat te denken van stukken die met prachtig vakmanschap bij elkaar worden gehouden?

Japans inbinden

4. Tender met een singersteek

Nog een mooi voorbeeld van een andere manier van presenteren is een singersteek.

Singersteek inbinden

5. Boek

Een aanbesteding kan een heel boekwerk zijn, dus waarom niet indienen als boek, compleet met illustraties en foto’s?

Er wordt toch een ordermap geëist vanuit de uitvraag?

Geen nood, ook met zo’n map kan je alle kanten op. Deze kan je namelijk helemaal op maat gemaakt worden in elke afmeting die je wilt. Te denken valt aan een ander formaat, zoals een liggende A3 map. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een mooie preeg

Ontwerp map aanbesteding

Of wat te denken van een mooie cassette om zo’n map in te doen? Kortom keus genoeg!

Digitaal indienen van een aanbesteding.

Soms hoeven de stukken alleen digitaal worden ingediend. Dat is mooi, want met digitale aanbestedingen zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos. Wat te denken van een mooie website om je plannen duidelijk te maken? Of een interactieve pdf, met een interactieve inhoudsopgave, slideshow met foto’s en clickbare URL’s met bronnen die gebruikt worden in je stukken. Ook een iPad magazine behoort tot de mogelijkheden!

Het zelfde geld voor het presenteren in powerpoint. Een heel handig programma waarin veel mogelijk is, maar ook voor powerpoint zijn alternatieven. Wat dacht je van een Prezi? Hierin kan je veel dynamischer presenteren en een Prezi ziet er veel origineler uit!

Prezi ontwerp

Aanspreken van de opdrachtgever

Je wilt dat de presentatie zoveel mogelijk aansluit op het project waarop je aanbesteedt. Dat is nog een reden om te kiezen voor een originele manier van presenteren. Dan spreek je de opdrachtgever direct aan en zal deze eerder voor jouw bedrijf kiezen.

Schrijf je bijvoorbeeld in op een project voor Schiphol Airport? Kleed dan degene die presenteert aan als stewardess, compleet met koffer. En gebruik die koffer voor de tendermap die ingediend wordt.

De noodzaak van originaliteit

Opvallen is dus een must voor elke partij die zich inschrijft op een aanbesteding. Dit doe je door te kiezen voor een originele manier van presenteren. En de indiening aan te laten sluiten bij het project waarop je inschrijft, zodat de opdrachtgever zich voelt aangesproken. Want dan maakt jouw tender meer kans. En de mogelijkheden om dat te doen zijn veel uitgebreider dan je denkt!

Vind je dit een interessant artikel? Lees dan ook mijn eerdere blog over succesvol aanbestedingen. En voel je vrij om dit artikel te delen!

Wil jij ook hulp met jouw aanbesteding?

Share This