‘Portretten koning te lelijk’

Zo kopte dit artikel vorige week donderdag op nos.nl. Vol verwondering heb ik dit artikel gelezen. De gemeente Zwijndrecht schreef een wedstrijd uit waarin inwoners werden opgeroepen een portret te maken van koning Willem-Alexander in de vorm van een kunstwerk. Het winnende schilderij zou in de raadzaal komen te hangen. Op zich een uitstekend idee, zou je denken. Je vraagt mensen die met plezier kunst maken om te doen wat ze graag doen: een schilderij maken. En als vergoeding geef je hen de eer dat ze in de raadzaal mogen hangen met hun werk. Een droom voor veel hobbyisten.

Maar toen de inzendingen kwamen bleken deze zó slecht te zijn dat veel raadsleden met afgrijzen reageerden. Één van de werken werd zelfs een kindertekening genoemd. Goedkoop is duurkoop. Dat blijkt maar weer.

Dus helaas gemeente Zwijndrecht, dat wordt eeuwig worden afgeleid tijdens het vergaderen in de raadzaal. Door een mislukte Willem-Alexander aan de muur die eruit ziet alsof hij in een slecht minister Opstelten kostuum naar een Halloween-horrorparty gaat. Zonde, want zo’n kunstwerk is natuurlijk gedoemd om te eindigen op een mooi ‘plekje’ in de kelder van het
gemeentehuis.

Speciaal voor de gemeente Zwijndrecht probeer ik uit te leggen hoe het proces werkt, zodat zij hiervan kunnen leren. Dit plaatje gebruik ik, als veelgevraagd freelance grafisch ontwerper, vaker om het proces uit te leggen aan mijn klanten.

freelance grafisch ontwerper, freelance frontend developer, freelance designer
designed by: Colin Harman

Als klant mag je er twee van de drie kiezen: snel+goedkoop, goedkoop+goed of goed+snel. Maar geen drie. En gratis+goed is zoals ze kunnen zien, géén optie. Je wilt een goed kunstwerk binnen redelijke termijn? Dan kost dat geld.

Hetzelfde gaat op voor mijn vak. Wil je een goed webdesign en snel? Dat kan, geen probleem, maar dat kost geld.

Zelf ben ik van mening dat een goed ontwerp alleen ontstaat door een goede samenwerking. Dat is een heel ontwerp-proces, dat je als ontwerper samen doorloopt met de opdrachtgever. Maar het resultaat is er altijd wél naar. Samen ontdekken wat jouw klant wil en niet wat jíj wilt. Want uiteindelijk wil jij jouw product of dienst weer verkopen aan jouw klant. En dát is waar het om draait.

Goede kunst, maar ook goed design, kost geld. Hopelijk heeft de gemeente Zwijndrecht zijn lesje geleerd en doen zij er hun voordeel mee!

Share This